Det nya parkeringshuset ska byggas vid busstationen. Det blir tre våningar stort och ska ge plats för 220 fordon. Foto: Lina Millberg
Grusplanen bakom laddstationen på Repslagargatan i Laholm ska bli tillfällig parkering när det nya parkeringshuset byggs. Foto: Lina Millberg

Grusplan blir parkering när det byggs i centrum

Laholm Flera stora byggprojekt står för dörren i Laholm. Förutom ett nytt parkeringshus vid busstationen ska det byggas nya bostäder i kvarteret Humlan. För att lösa parkeringsfrågan har kommunen tänkt anlägga en tillfällig parkering på grusplanen bakom laddstationen på Repslagargatan.

Fastighetsbolaget Gunnohus planerar att bygga ett flerbostadshus med 30 lägenheter i kvarteret Humlan bakom socialförvaltningen och Laholms Tidning.
– Vi börjar nästa vecka (läs denna vecka) och spärrar av. Alla bilar ska bort från de parkeringar vi har idag, säger Mathias Nilsson, vd på Gunnohus AB.
För att lösa parkeringsbristen för sina egna hyresgäster har Gunnohus hyrt 24 platser på andra våningen i parkeringshuset vid kommunen. Vilket innebär att ett antal parkeringsplatser som tidigare kunnat utnyttjas av andra inte längre är tillgängliga.
Om allt går som det ska räknar Mathias Nilsson med att hans nya hyreshus står färdigt i december 2018, risken finns att det krockar med byggplanerna för det nya parkeringshuset som ska byggas bakom busstationen.
– Vi vet vad vi vill ha, men har inte genomfört någon upphandlingen ännu. Det dröjer kanske några månader innan bygget kan dra igång, säger Stefan Lundström, vd för Kommunfastigheter i Laholm.

Idag finns omkring hundra platser på parkeringen bakom busstationen i Laholm, som inte kan användas under byggtiden. Redan när planerna presenterades i våras var kommunstyrelsen medveten om att parkeringsbristen kan slå mot de som jobbar i stadshuset eller i andra kommunala verksamheter. Då pratades det om att ta bort tidsbegränsningen på parkeringen vid kommunhuset eller att hänvisa till Tivolitorget.
Men nu har man alltså hittat en annan lösning.
– Det kommer att anläggas en tillfällig parkering på grusplanen vid fotbollsplanen, bakom laddstationen, berättar Stefan Lundström och fortsätter:
– Hur många platser det blir vet jag inte, men det blir så det räcker. Parkeringen kommer inte att vara exklusiv för kommunanställda, tillägger han.

Parkeringshuset, som nu ska upphandlas, är tänkt att ha tre våningsplan med egna in- och utfarter. Totalt ska det bli platser för 220 fordon. När det kan stå klart är svårt att sia om.
– Jag gissar att det tar 8-10 månader från det att vi sätter spaden i jorden, säger Stefan Lundström.

Fastighetsägaren Staffan Påhlsson har också ansökt om bygglov för ett hyreshus i kvarteret Humlan. Planen är att bygga ett hus med fyra våningar. Det blir 24 lägenheter på 50 kvadratmeter vardera, med undantag för en lite större lägenhet högst upp. Om bygglovsärendet inte stöter på några större hinder, kan det alltså bli ytterligare ett byggprojekt under samma tid.

×