Arbetsutskottet genom Kane Bengtsson (ordförande Kommunala handikapprådet, KHR), Inger Mellberg (Hjärt- och lungföreningen Laholm), Roy Runesson (vice ordförande KHR), Ann Marie Bengtsson (Neuroförbundet), Marie-Louise Dahlberg (assistent på KHR), Ann-Christin Johansson och Anita Winde (Anhörigcentrum på Laholms kommun) laddar inför Handikappdagen den 20 september på Campus Laholm. Foto: Oskar Svensson

Handikappdag ska skapa kunskap och förståelse

LAHOLM Att få en fysisk eller psykisk funktionsnedsättning kan bli en omställning i livet, både för den berörda och för de anhöriga.
Med föreläsningar om olika livsöden och en hjälpande hand samt ett tjugotal utställare, vill man sprida en ökad kunskap och förståelse från arrangörshåll till allmänheten på handikappdagen.

För tredje gången arrangerar Kommunala handikapprådet, KHR, i samarbete med Laholms kommun, Handikappdagen den 20 september på Campus Laholm.
– På detta vis vill vi sprida information och kunskap om hur det är att ha en funktionsnedsättning. Vi vill öppna upp och ge förståelse och insyn i hur det är att vara handikappad. Samtidigt vill vi visa att man kan göra väldigt mycket och leva bra trots att man har en funktionsnedsättning. säger ordförande Kane Bengtsson på KHR.
– Man ska inte se hinder utan möjligheterna också, tillägger han.
Varje år får föreningen ett anslag från socialnämnden på Laholms kommun för ett arrangemang. Senaste arrangemanget man hade var 2013.

– Vi har medvetet sparat våra årliga anslag ett par år så vi kan göra något större arrangemang gemensamt. Det kommer bli en riktigt stor dag, utlovar Kane Bengtsson.
Nytt för denna gång är att allt är centrerat till samma plats.
– Det ska vara lätt och smidigt att ta sig dit om man vill, säger Kane Bengtsson som berättar att dagen gästas man av fyra föreläsare.
Radioprofilen Fredrik Ekdala fick hösten 2012 diagnosen Parkinsons sjukdom. Han berättar om hur livet förändrades efter debuten av sjukdomen på ett inspirationsrikt sätt.
Christian Wass blev förlamad från bröstet och ner efter att han dök från en badbrygga. Med självdistans föreläser han om hur han anpassat sig och gått igenom olika faser i sin nya situation.
Författaren Sara Beischer kommer att berätta om sin senaste bok och om utmattningssyndrom.
Avslutningsvis gästar Eric Bergström, grundare till Ångestskolan, dagen. Efter stor succé på sociala medier talar han om ångesten och rädslan han burit med sig under hela livet.
– Det är många intressanta föreläsare med olika livsöden, säger Kane Bengtsson.

Utöver det kommer ett tjugotal utställare från olika föreningar att vara på plats och ge besökarna en större insikt och stöd.
– Det vi vill är att informera om vad man kan få för stöd och hjälp till de drabbade och även anhöriga. Det blir en helt ny livssituation för alla inblandade, säger Ann-Christin Johansson på kommunens Anhörigcentrum.
Dagen riktar sig till alla, oavsett ålder.
– Det är bara att droppa in och lyssna på det man känner sig intresserad av. berättar Kane Bengtsson.

×