Ing-Marie Müller-Utri har, sedan hon tog över slottet 2005. byggt upp en verksamhet med visningar och uthyrning av slottet. FOTO: LINA MILLBERG
Mäklaren Joakim Westergren på firman Skeppsholmen Sotheby´s i Båstad tror att det även kan finnas intresse utomlands för Skottorps slott. FOTO: Lina Millberg

”Det är dags att sälja nu”

skottorp Skottorps slott är till salu. För 30 miljoner kronor finns nu möjligheten att få titeln slottsfru eller slottsherre.
Förutom ett slott med anor från 1660-talet, med slottspark och vallgrav, ingår bland annat två flygelbyggnader, två fyrkappor och den tidigare trädgårdsmästarebostaden.

Mäklaren har redan fått flera napp på annonsen som kom ut i lördags.
– Vi hade en visning idag och de var positiva, men det är många intryck att smälta och det är mycket för en köpare att funder över, säger Joakim Vestergren, mäklare på Skeppsholmen Sotheby’s i Båstad.
Skottorps Slott uppfördes av Frans Joel Örnestedt på 1670-talet och ritades av Tessin den äldre. En del av slottets historia är att där hölls bröllopet mellan Karl XI och Ulrika Eleonora den 6 maj 1680. Det anrika slottet fick sin nuvarande utformning på 1820-talet och är idag förklarat som byggnadsminne.

Nuvarande ägaren, Ingmarie Müller-Uri, köpte slottet för tolv år sedan och har byggt upp den verksamhet som finns där idag. Under sommartid visas slottet för allmänheten, och under övriga delen av året hyrs det ut bland annat till fester, bröllop och andra arrangemang.
– Vi har haft en fantastisk och jätteskoj tid på Skottorps slott, men samtidigt är det så att vi inte blir yngre. När ingen av barnen vill ta över och vi inte har haft någon semester på tolv år, så är det dags att sälja, säger hon, men tillägger också att hon inte räknar med någon snabb affär.
– Jag tror att det kan ta ett eller två år innan det är sålt. Det är inte som att sälja en vanlig villa.

Slottet har renoverats under senare år och stora delar av det är återskapat i empirestil från 1800-talet. I köpet ingår även två flyglar, två fyrkappor, en trädgårdsmästarebostad och det stenstall som huserar Skottorps mejeri.
– Mejeriet drivs i ett eget bolag och påverkas inte av försäljningen. De är hyresgäster till oss och sitter på ett 20-årigt hyresavtal, säger Ingmarie Müller-Uri.
Verksamheten med olika evenemang och fester på slottet kommer inte heller att påverkas av försäljningen.
– Den drivs vidare som vanligt. Jag har flera fester inbokade och det är klart att jag tar hand om det. Det finns olika arrangemang inbokade fram till årsskiftet.

Mäklaren Joakim Vestergren tror att slottet kan intressera olika typer av köpare. Dels de som vill ha det som bostad och dels de som vill fortsätta driva verksamhet där. Han menar att det finns flera möjligheter att utveckla verksamheterna ytterligare. En potentiell köpare kan även finnas utanför Sveriges gränser.
– Det riktar sig till en liten kundgrupp. Man behöver ha en bra plan för byggnaderna och en bra ekonomi för att kunna köpa det. Redan nu har flera spekulanter hört av sig, säger han och berättar att Skottorps slott inom kort kommer att annonseras ut i bland annat Daily Weekend och andra stora tidningar i England.

×