Foto: Henrik Montgomery / TT

Överväger åtal för svampmordförsök

Laholm I nästa vecka kommer kammaråklagare Klas Lundgren besluta om det blir åtal eller ej för den man i 25-årsåldern som sitter häktad misstänkt för mordförsök med hjälp av gift-svamp.
– Det här är ett väldigt udda mål, men det lutar åt att jag väcker åtal.

Det var i början av juli som en man i 25-årsåldern greps och häktades misstänkt för mordförsök efter att ha bjudit en person på giftsvamp i avsikt att döda.
Händelserna utspelade sig på ett gruppboende i södra Halland och den gripne mannen erkände redan under häktningsförhandlingen att han planerat att förgifta sin granne och en anställd på boendet.
Den anställde åt och drack aldrig av svamprätten men det gjorde grannen.

Kammaråklagare Klas Lundgren berättar att läkarundersökningar inte visat på att grannen skulle varit utsatt för förgiftning.

Har ni några bevis för att det var giftsvamp?
– Egentligen inte, men vi vet att mannen har försökt informera sig om giftsvampar och han säger i förhör att han ville döda för att han ville hamna bakom lås och bom, säger Klas Lundgren och berättar därefter att inget i polisutredningen pekar på att mannen haft ett personligt motiv.
Enligt kammaråklagaren är det dock fastställt att den häktade mannen har sökt information om giftsvampar på internet och att han därefter plockat svampar samt tillrett och bjudit på dem med avsikt att döda.
– Svampen som plockats finns inte kvar och på boendet hade personalen diskat alla tillbehör, vilket var lite synd, säger Lundgren.

Klas Lundgren berättar att den häktade mannen har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning. Vad den gett vill Lundgren inte gå in på och hänvisar till förundersökningssekretess.
– Den är inte offentlig ännu.
På torsdag i nästa vecka går åtalstiden ut och åklagaren har ännu inte helt bestämt sig om åtal ska väckas.

Att svamparna inte kan bevisas som giftiga spelar, enligt Lundgren, ingen roll.
– Om han har tagit fel svamp vet vi inte, men han har haft uppsåtet att döda. Hade han kunnat lyckas? Ja, det hade han.
– Det här är ett väldigt udda mål, men det lutar åt att jag väcker åtal, säger Klas Lundgren.

×