Gäss har blivit dominerande fåglar i Halland, anser Magnus Stolpe. Foto: John Duff
Gäss är försiktiga fåglar och gåsjakten kräver camoflerade gömslen och många lockfåglar. Foto: John Duff

Vildgässen fler än någonsin i Halland

Halland Aldrig tidigare torde Halland hyst så många gäss som i nutid. Och fler lär det bli.
– Gåsen har blivit Hallands karaktärsfågel, menar Magnus Stolpe, Kungsbacka, ledamot av Jägareförbundet Hallands länsförenings styrelse och kommunjägare.

– Grågås och kanadagås är de mest synliga gåsarterna, säger Magnus. Kanadagåsen härstammar från ett enda par på 1920-talet och antalet individer i Sverige uppskattas i dag till cirka 100 000. Ökningen förefaller emellertid ha planat ut.
– Fortsatt ökning svarar däremot grågåsen för, en art som tidigare varit fredad. Beståndet torde ligga omkring 200 000 individer.
Båda arterna kan gott jagas i mycket större omfattning än vad sker i dag.
En tredje gåsart som troligtvis är på frammarsch är den fredade, vitkindade gåsen. För några år sedan fann man bara några enstaka häckande par längs Hallandskusten. I dag kan mindre flockar ses beta på strandängarna.

– Tyvärr orsakar gässen stora skador på växande gröda, framhåller Magnus. Vildsvinen har varit i centrum för skadeproblemen men om ett vildsvin sätter i sig cirka fyra kilo föda på en dag, så äter en gås cirka tre kilo. Det är bara det att vildsvinen uppträder i flockar på 10 till 20 individer medan en gåsflock inte sällan uppgår till flera hundra fåglar som dessutom trampar ner stora arealer av gröda.
De rikligt bajsande gässen är inte heller särskilt populära gäster på golfbanor och badstränder.
– Lantbrukare som drabbas av skadegörande gäss kan emellertid få hjälp av särskilt utbildade gåsjägare genom att vända sig till Jägareförbundet Hallands länsförening, informerar Magnus.

– De jägare i Halland som tänker jaga kanada- och grågås premiärdagen den 11 augusti vill jag uppmana, att vid hagelskott, strikt hålla sig till korta avstånd, avslutar Magnus. 20 till 25 meters skotthåll är lämpligt på dessa stora fåglar. En apporterande, eller markerande hund skall finnas tillgänglig.
Använd stålhagel över våtmarker och var medveten om att den i storlek mindre, vitkindade gåsen kan dyka upp.
Slutligen: Både kanadagås och grågås är utmärkta matfåglar, antingen i gryta eller rökta. Man kan också med fördel tillaga dem efter klassiskt kalkonrecept.

×