– Det är ett privilegium att få jobba i de nya lokalerna, säger yrkesläraren Stefan Brorsson. LT fick en rundvisning av skolchefen Ingela Månsson av det nu helt nyrenoverade Osbecksgymnasiet inför tisdagens skolstart. FOTO: LASSE BERNFALK1
Den välkomnande entrén har blivit en samlingsplats för alla som jobbar i huset. Från vänster ser vi lärarna Anders Willert, Anton Nidsjö, Alan Lord och Anders Nilsson, näringslivsenhetens Patrik Johansson och skolchefen Ingela Månsson. FOTO: LASSE BERNFALK
Ingela Månsson visar runt i det nya 100-huset. Här får eleverna som börjar på tisdag helt nya och ändamålsenliga utbildningslokaler. FOTO: LASSE BERNFALK

Osbeck mycket mer än en gymnasieskola

LAHOLM
Den 22 september är det officiell invigning av nyrenoverade Osbecksgymnasiet. Redan i går fick LT en rundvisning i de nya husen av skolchefen Ingela Månsson som är både lycklig och stolt över slutresultatet. På tisdag startar läsåret och då får yrkeseleverna i det så kallade 100-huset komma in i sina nya lokaler.

Projektet har tagit sin tid, men nu är slutresultatet nära. Visionen om en gymnasieskola som också är en naturlig del av Laholms närings- och kulturliv är snart verklighet. Ingela Månsson är mycket tacksam över politikernas satsning.
– De ville behålla en gymnasieskola i Laholm. Nu finns vi här och elevantalet ökar. Det har gått fort också, med tanke på allt vad vi åstadkommit är fem år inte lång tid. Dessutom är det här betydligt mer än en gymnasieskola, berättar Ingela Månsson.

Det hon tänker på är att gymnasieskolan förvandlats till ett nav i staden för både utbildning, näringsliv och kultur och en mötesplats för alla laholmare.
Förutom en ny planlösning så har hela skolan fräschats upp. Projektet startade 2012, på måndag är det slutbesiktning och på tisdag ska verksamheten vara i full gång.
Ingela Månsson och jag träffas i den välkomnande och ljusa entréhallen. Hon betonar flera gånger under vår rundvandring flexibiliteten i lokalerna och att husen kan inrymma mycket mer än undervisning.

Här finns bland annat kommunens näringslivsenhet, vägledningscentrum, kulturskolan och det nya allaktivitetshuset. Dessutom kan företagare, föreningar och andra myndigheter nyttja lokalerna för både mindre och större konferenser. Aulan är uppfräschad och kan ta 300 personer, det finns ytterligare två större samlingssalar som kan ta 100 respektive 50 personer. Kulturskolan har hand om den lokal som tar 100 sittande besökare för sin verksamhet.
– Det är så kallade black box-rum som är lämpliga för exempelvis teater, musik och föredrag, är helt nybyggda och som nu är klara att användas, berättar Ingela Månsson.
Utanför ett av husen möts vi av en amfiteater där det går att ordna både teaterföreställningar och musikkvällar utomhus.

I den avslutande etappen finns också gymnasieskolans yrkeslinjer och allaktivitetshuset.
I industriprogrammets lokaler möter vi yrkesläraren Stefan Brorsson.
– Vad ska jag säga? När jag gick här i dag så kunde jag inte annat än att känna mig väldigt privilegierad som lärare, berättar han stolt, där han står i sina nya undervisningslokaler,
– Nu har vi en verksamhet som vi med stolthet kan visa upp och det kommer att locka ännu fler elever.

I anslutning till yrkeselevernas lokaler finns så kallade inkubatorrum.
– Här kan småföretag hyra in sig om de vill jobba med något, ha en kundträff eller behöver extra plats till något annat.
Och just att Osbecksgymnasiet ska och kan användas på nya sätt är en genomgående tanke i hela renoveringen.
– Och sen tänker jag så här. Vi har skolverksamhet här mellan sju och tills kulturskolan går hem på kvällen. Men varför inte låta lokalerna leva en större del av dygnet, det vi gjort har skapat stora möjligheter för många typer av verksamheter, avslutar Ingela Månsson.

×