Tina Norén Örqvist och Roland Davidsson drev många projekt tillsammans i Knäreds samhällsförening. Hängbron över Krokån var ett av dem. Broprojektet blev en riktig succé med vandringsslingan, grillplats och badställe i ån. Foto: arkivbild
Tina lämnar sina politiska uppdrag för centern i Laholm. Foto: Carina Nilsson
Tina och hennes man Sten-Olof flyttar till Portugal i höst.
Tina har sagt upp sig från jobbet som samhällsvägledare och projektledare på kommunen. – Jag kommer att sakna mina kollegor, säger hon.
Hushållningssällskapet har också prisat samhällsföreningen i Knäred för deras engagemang i flyktingmottagandet i Knäred. Annika Bergman överlämnade ett pris till Roland och Tina förra året.
Sven-Erik Vänneå delade ut ett bidrag till Krokåprojektet och Knäreds samhällsförening förra året. Foto: arkivbild
Samhällsföreningen i Knäred var med redan från början i projektet kring den nya bron över Krokån. Foto: arkivbild
Apelsiner finns året om i den portugisiska by där Tina och hennes man har ett hus.Foto:privat
Det finns gott om korkek runt byn där Tina och Sven-Olof har sitt hus. Foto: privat
Byn ligger i inlandet, inte långt ifrån spanska gränsen. Foto:privat

”När dörren står öppen måste man våga kliva ut!”

Knäred I slutet av september flyttar Knäredsprofilen och centerpolitikern Tina Örqvist och hennes man Sten-Olof Örqvist till Portugal.
– Det känns som om vi har hittat ett nytt Kåphult, fast i Portugal, säger hon.

Tina har nyss sagt upp sig från jobbet som samhällsvägledare på Laholms kommun. Sven-Olof ska gå i pension, och huset i Kåphult har precis blivit sålt.
– Vi skrev på pappren häromdagen. Det är en ung tjej med hästar som har köpt det, och vår lilla hästgård passar henne perfekt. Det finns också många yngre familjer i byn nu, så vi hoppas verkligen att hon ska trivas där, säger Tina.
Tina och Sten-Olof har hunnit bo drygt tio år i Kåphult. Under tiden har Tina verkligen engagerat sig i Knäred och bygden. Hon har varit ordförande i samhällsföreningen under många år, och tillsammans med förre vice ordföranden Roland Davidsson, jobbade hon hårt för att ortens alla nyanlända skulle känna sig välkomna och bli integrerade i samhället.
Ett arbete som prisades och uppmärksammades på flera håll.

Tina är också aktiv som centerpolitiker, och ordförande i Markaryds brukshundsklubb.
– Alla de uppdragen släpper jag nu. Politiken är nog det jag kommer att sakna mest. Jag tycker att våra centerpolitiker verkligen jobbar för bygden och vill se en positiv utveckling i hela kommunen. Det har varit roligt att jobba tillsammans med dem alla, och vi har även umgåtts mycket, säger Tina.
Kåphult, den fina naturen runt omkring byn och alla grannarna finns också på listan över sådant hon kommer att sakna, liksom sin far och svärmor.
– Våra fantastiska grannar erbjuder oss övernattning i deras gäststugor om vi vill komma hemma och hälsa på. Det finns en väldigt trevlig anda i Knäred. Det är en by där alla får plats. Skulle jag starta ett stort företag eller en industri, skulle jag lägga den i Knäred, det är en riktigt bra plats, säger hon.
Men trots att de trivts så bra, kände Tina och Sten-Olof att det var dags för en ny utmaning.
Huset i Portugal köpte de för ungefär ett år sedan, efter att ha letat ett bra tag.
– Det gäller att vara försiktig. Det finns hus som är till salu, där det kanske har bott folk i 60 år, men alla papper är inte i ordning, säger Tina.

Efter att ha kikat på flera hus utan att fastna för något kom de till den lilla byn Aldeia de Santa Margarida i Portugals inland.
– Plötsligt fanns huset bara där. Det är ett gathus i en liten by nära spanska gränsen. Det ligger långt ifrån turistorterna, men egentligen mitt i Europa. Vi har två timmars bilfärd till Lissabon, två timmar till Porto och fyra timmar till Madrid.
Själva byn har drygt tvåhundra invånare och påminner på många sätt om Kåphult, tycker Tina.
– Alla byborna är väldigt vänliga och hjälpsamma. Det är lantligt, och med vacker natur och en fin badsjö i närheten, säger Tina.
Huset köpte de efter att de sålt ett hus i Stockholms skärgård.
– Vi ärvde huset, men vi var aldrig där. Det kostade bara pengar, och till sist bestämde vi oss för att sälja det och satsa på ett hus söderut istället, för det var dit vi reste hela tiden. Min man är inte så förtjust i det svenska klimatet på vinterhalvåret. Han föredrar när det är varmt.

Egentligen hade de tänkt vänta lite till med flytten.
– Men när vårt yngsta barn också hade flyttat hemifrån så kändes det tomt, och vi tänkte ”ska vi bara sitta här själva”? Samtidigt stod dörren öppen till Portugal. Min man är lite äldre, så han tänker gå i pension. Jag har inga färdiga planer än, men jag har som vanligt många idéer. En av dem är att börja jobba med herrelösa hundar, säger Tina.
Det blev en snabb affär med huset i Kåphult, så redan nu har de börjat packa. En gårdsloppis är planerad, och en container bokad för allt som ska med till Portugal.
Huset i Portugal har gott om plats, så de räknar med många besökare. Inte minst hoppas de att deras fem barn och barnbarn kommer ner.
– De allra flesta har varit positiva till vår flytt och hejat på oss. Några har undrat hur det ska bli för barnen, men vi flyttar ju inte till en annan världsdel. Med Skype och internet kan man hålla kontakt på ett bra sätt idag, även om man är långt ifrån varandra geografiskt, säger Tina och fortsätter:
– Man måste våga prova medan man kan. Det värsta som kan hända är att vi tycker att det blir jättetråkigt i Portugal. Gör vi det, så åker vi hem igen, det är inte mer med det, säger hon.

×