Straff för inbrott kan skärpas

Sverige Den rödgröna regeringen kommer att föreslå högre straff för bostadsinbrott efter påtryckningar från oppositionen, skriver Sveriges Radio.

Alliansen och Sverigedemokraterna har en tid legat på den rödgröna regeringen med krav om att genom en ny brottsrubricering skärpa straffen för bostadsinbrott. Anledningen är att man anser att straffen idag är väldigt låga i jämförelse med andra brott.

Senast den 1 april 2018 vill man att ett förslag ska ligga på bordet. Och nu har regeringen gått ut med ett löfte om att man snart kommer att lägga ett förslag om skärpta straff.

Enligt regeringen vill man markera mot inbrotten, då det enligt justitieminister Morgan Johansson (S) är ett särskilt kränkande brott att bli utsatt för.

– Det kan ju vara en god idé att man just markerar ut de här inbrotten, som ju är särskilt integritetskränkande, när det rör sig om sitt eget hem. Vilken brottsrubrik man ska ha, det kanske inte är det allra viktigaste här, säger Morgan Johansson till SR.

Hos oppositionen är man nöjd med beskedet.

– Det är väl alldeles utmärkt det, jag förväntar mig faktiskt att regeringen lyssnar på riksdagen. Jag förväntar mig att det ska gå någorlunda fort också, så att vi verkligen kan skärpa reglerna för inbrott i bostad, för det är kränkande, säger Beatrice Ask (M), ordförande i riksdagens justitieutskott och tidigare justitieminister.

×