Flera Allsvenskan-spelare inblandade i matchfixning

Efter torsdagens larm om försöket att genom mutor påverka resultatet i matchen mellan IFK Göteborg och AIK, kan SVT nu avslöja att ytterligare sex spelare varit inblandade i liknande situationer, rapporterar SVT.

SVT:s ”Uppdrag granskning” kan nu avslöja hur matchfixare, ofta grovt kriminella personer, aktivt söker upp spelare i Allsvenskan. Redaktionen har hittat åtminstone sex spelare som utsatts för påtryckningar.

Spelarna erbjuds stora summor, resor och lyxiga prylar i utbyte mot att spelarna ska agera på ett visst sätt. Enligt polisen är det ett vanligt förekommande fenomen.

– De lockar med att vara världens bästa kompisar. Vi ser en stor problembild som har växt sakta men säkert, säger polisen Fredrik Gårdare till SVT.

– Det är aktörer som tidigare har sysslat med annan organiserad brottslighet som tar kontakt med fotbollsspelare. De är välkända av oss sedan många år. De är uppväxta i en gängmiljö. De riktar in sig på branscher där det finns mycket pengar. Det kan vara värdetransporter, det kan vara ppm-fonder och det kan vara fotboll, säger han.

 

×