Lockout kan stänga ute hamnarbetare

Göteborg Göteborgs hamn varslar om lockout, en stridsåtgärd som stänger ute de anställda från jobbet utan lön. Arbetsgivaren menar att det är facket som tvingat fram stridsåtgärden, skriver Sveriges Radio.

Lockouten, om den blir verklighet, kommer att drabba omkring 280 hamnarbetare, och utförs av APM Terminals. Åtgärden har förankrats i Svenskt Näringsliv och kommer innebära att hamnen kommer att vara stängd mellan klockan 16.00 och 17.00 på vardagar, från och med den sista juni.

Det senaste året har företaget drabbats av nio strejkdagar och 14 blockader från facket i en pågående tvist.

– Lockouten är ett resultat av ett år av förhandlingar, där vi har förhandlat över 70 gånger med Hamnarbetarförbundet, säger Henrik Kristensen, Vd för APM Terminals i Göteborg, till SR.

Men Hamnarbetarförbundet i Göteborg håller inte med om att det är facket fel att arbetsgivaren nu varslar om lockout. De menar att varslet trappar upp konflikten.

– Vi kan inte se att det är framtvingat över huvud taget. Man ska ta ansvar för det man gör och det är att man stänger ned Nordens största hamn och containerterminal två tredjedelar av arbetstiden på ett dygn, säger Peter Annerback, ordförande för facket Hamnfyran, till SR.

Enligt SR kan dock parterna inte riktigt enas om vad konflikten handlar om. Enligt facket vill arbetsgivaren att de ska binda sig till fredsplikt, samtidigt som facket vill att medlemmarna ska få utse egna skyddsombud. Man menar också att arbetsgivaren inte följer föräldraledighet- och semesterlagar.

Arbetsgivaren menar dock att facket är oresonligt.

– Bolaget och våra kunder drabbas orimligt av ett fackförbund som jag upplever inte vill ha ett avtal, säger Vd:n Henrik Kristensen till SR.

 

×