Diana Lavesson framför ett välfyllt ”bokbytarbord” där laholmare kunde byta ut en utläst bok till en ny bok. Bokbytardagen som infallit 16 maj varje år sedan 2009 är till för att främja läsandet. Foto: Henrik Knobe

”Vi gör det för att främja läsandet”

Laholm Kom till bokhandeln och byt till dig en bok. Ja, den absurda tanken var under gårdagen fullt gångbar då 16 maj var ”Bokbytardagen” – något Laholms bokhandel gärna uppmärksammade.

– Jag ser att det varit några här och bytt redan, säger Diana Lavesson, bokhandlare i stan när hon blickar över bokbytsbordet längst bak i affären.

Den 16 maj är officiella ”Bokbytardagen” i Sverige – en dag som på privat initiativ infördes för att locka till mer läsning. Just det är anledningen att bokhandeln i Laholm hänger på.
– Vi gör det ju för att främja läsandet och mötet över böcker, säger Lavesson.

Att en bokhandel som främjar bokbyten går lite emot affärsidén är inget som Diana hänger upp sig på. Förra året blev det många spännande bokmöten.
– Vi lever ju på att sälja lite böcker, men bokbytet är kul! Det är spännande att se vad folk kommer med för böcker, säger hon.

×