Tisdagsnattens inbrott på Svens Livs i Skummeslövsstrand medförde en hel del skadegörelse. Flera rutor i entrédörrarna krossades och splitter fick sopas upp innan kunderna kunde släppas in. Foto: Rickard Gustafsson
Gentijana Kastrati, anställd på Svens Livs, hade fullt upp på morgonen med att vägleda polisens tekniker samt städa och ställa i ordning butiken efter nattens inbrott. Affären kunde öppnas igen vid 10.30-tiden, en och en halv timme efter ordinarie öppningstid. Foto: Rickard Gustafsson

Tobak byte vid butiksinbrott

Skummeslövsstrand Tobak och energidrycker blev stöldbytet vid tisdagsnattens inbrott på Svens Livs.
– Förstörelsen av butiken är det som är värst. Att fördärva så mycket för att komma över småpengar. Trist, säger Stefan Andersson, ägare för Ica Nära-butiken i Skummeslövsstrand.

Vid 01.46, natten till tisdag, gick inbrottslarmet på Svens Livs i Skummeslövsstrand.
Ett vittne noterade att en röd bil stannade till utanför affären och två män klev ut och demolerade ett par glasrutor med en kofot och tog sig in i butiken.
Vittnet slängde sig på telefonen och larmade polisen och kunde förse dem med information om bokstäver och siffror på nummerplåten.
– Polisen berättade att det inte var några bra personer som ägde den bilen, säger vittnet till Laholms Tidning.

Under tiden sökte tjuvarna igenom butiken och vittnet kunde se hur de två gärningsmännen kom ut med säckar som de slängde in i bilen.
Inbrottet ska ha varit över på mellan tre och fem minuter.
Väktare var på plats inom tio minuter men då hade gärningsmännen redan hunnit försvinna från brottsplatsen.
– Det verkar som att det är cigaretter och snus de varit ute efter. Sen har de också tagit burkar med Red Bull, berättar Gentijana Kastrati, anställd på Svens Livs.

De två förövarna fångades på butikens övervakningskameror och enligt polisen ska det röra sig om två unga män klädda i mörka jackor med luvor och keps på huvudet.
– Det blev bra bilder på övervakningsfilmerna och man kunde skymta ansiktena, säger ägaren Stefan Andersson till LT.
Efter att ha tittat på filmerna från inbrottet kan både Stefan Andersson och Gentijana Kastrati konstatera att det inte är några proffs i aktion.
I själva verket visar bilderna att inbrottet är taffligt genomfört.
– Det var inga strukturerade gossar precis. När de är färdiga och lämnat butiken ser man att en av dem kommer tillbaka för att hämta en hammare som de glömt, säger Stefan Andersson och berättar att de inte heller fått med sig alla cigarettpaket från ett uppbrutet skåp som var låst.
– Och ändå glömde de kvar en kofot. Den låg på kassabandet, berättar Gentijana Kastrati.

Kofoten har tagits i beslag och enligt Stefan Andersson har polisens tekniker lyckats att säkra DNA-spår på verktyget.
– Det är trist det som hänt men vi har ändå varit förskonade från inbrott, säger han och berättar att det är sju-åtta år sedan det senast inträffade, säger Stefan Andersson och hoppas givetvis att bilderna från butikskamerorna ska leda till att de två personerna kan gripas och straffas.
På tisdagseftermiddagen hade han ännu inte hunnit inventera butiken och vet därmed inte exakt hur mycket tjuvarna fick med sig.

– Det är kanske 200-300 paket cigaretter, lösa snusdosor – inga stockar – och burkar med energidryck. Men det är förstörelsen av butiken som är värst. Att fördärva så mycket för att komma över småpengar, suckar Stefan Andersson och förklarar att den här typen av händelser slår hårt mot småföretagare.
– Jag ska egentligen inte klaga, det finns de som drabbas oftare, men jag får ju stå för de här kostnaderna själv. Som liten företagare är det inte lätt och pengarna kunde man haft roligare för, säger han.
Att röja undan och städa efter nattens inbrott tog sin lilla tid. Först vid 10.30-tiden kunde butiken öppna.

×