Anita Johnsson. ARKIVBILD

Tvingas till avbrott efter blödning i hov

PARADRESSYR Anita Johnsson från Mästocka tvingas avstå helgens tävlingar i Norge och ta en träningspaus på ett par veckor. Detta sedan Dear Friend trampat av sig en sko.
– Det blir ett avbrott, men det ska inte påverka något till EM i sommar, säger Johnsson.

Formen var god, och häromveckan presterade Anita Johnsson och Dear Friend fina procent under tävlingar i Belgien. Men nu tvingas Mästockaryttaren, som deltog i paralympics i såväl London som Rio, till ofrivillig vila sedan hästen trampat av sig en sko.
– Han vred av den ute i hagen och fick sidokappan in i hoven, så han hoppade runt på tre ben, säger Johnsson.

Olyckan skedde i helgen, och även om det redan blivit bättre tar Anita Johnsson det säkra före det osäkra och står över helgens tävlingar i Kristiansand i Norge, dit ekipaget skulle åkt på onsdag.
– Han har fått en blödning i hoven, och vi vågar inte chansa. Visst är det bra att komma ut på lite större tävlingar inför EM, men jag vill inte att han ska stå tolv timmar i en trailer i det här läget, säger Johnsson.

Blir det någon annan träning närmsta tiden?
– Nej det blir bara att vänta på att blödningen ska lägga sig, att se till att han inte blir varm eller öm eller halt. Och hoppas på att det inte blir någon hovböld. Och sedan sätter vi igång så snart det är möjligt igen.

Årets stora begivenhet är Göteborgs-EM i augusti där hoppning, dressyr, körning och paradressyr samsas om platsen och åskådarna. Men det anordnas först i slutet av augusti, och den tävlingen ska skadan inte påverka.
– De hinner ju inte tappa så mycket på ett par veckors frånvaro.
Nästa tävling blir i stället i Strömsholm i pingsthelgen. Senare i sommar väntar också Nordiska Mästerskapen.

×