Håkan Wintliden, projektledare för IP-Only i Laholms kommun hälsade på hemma hos Therése och Frank Mikkelsen Blohmé (och hunden Klimpen) i Värestorp. Värestorpsparet blev de första som fick fiberbredband installerat i IP-Onlys och Region Hallands landsbygdsprojekt i Laholms kommun. Foto: Rickard Gustafsson

Fiberglädje på landsbygden

Värestorp Frank och Terése Mikkelsen Blohmé i Värestorp är jublande glada.
För ett par dagar sedan fick de fiber inkopplat i sin villa och därmed blev Värestorpsparet den första kunden som fått höghastighetsbredband installerat i IP-Onlys och Region Hallands landsbygdssatsning.
– För mig som jobbar med IT är det fantastiskt att jag kan jobba hemifrån, säger Frank Mikkelsen Blohmé.

Nummer 1 och först bland alla de drygt 3 300 fastighetsägare som anmält sig till fiberbredband.
Terése och Frank Mikkelsen Blohmé i Värestorp är överlyckliga att fiberbredbandet nu installerats.
– Det här underlättar mycket för oss. Inte minst för vår dotter som är ute på internet hela tiden, säger Terése och bjuder på en kopp kaffe och en blåbärsmuffin dagen till ära.
– I bästa fall trodde jag att det skulle bli någon gång efter sommaren. Det har gått otroligt fort och det funkar jättebra, berättar Frank.

Paret flyttade till Värestorp 2013 och har under de fyra åren mindre bra erfarenheter av mobila bredband och adsl-lösningar.
Frank berättar att det mobila nätet, som de hade från början, inte alls var någon höjdare att surfa på.
– Sommartid, så fort det blev mycket trafik på motorvägen, så tog det all bandbredd från oss. Det funkade inte alls, säger han.
Den efterföljande adsl-linan var i och för sig stabilare men inte snabbare.
För Frank som jobbar inom IT-sektorn, HMS Networks i Halmstad, är snabbt bredband av yttersta vikt för att kunna jobba hemifrån. När han haft jouren har han fram till nu tvingats att slänga sig i bilen till Halmstad för att hjälpa kunder med IT-problem.
– Jag behöver ladda ner och upp tunga filer och det gick fortare att åka till jobbet.

Frank berättar att han ifjol blev väldigt orolig när han fick höra att Skanova beslutat att släcka delar av kopparnätet på den laholmska landsbygden.
Så fort de fick höra om IP-Onlys och Region Hallands fiberprojekt skickade paret in anmälningsblanketten.
– Som jag ser det är fiber räddningen för landsbygden. Nu går det att bo och jobba på landet och i det långa loppet tror jag att fiber är en förutsättning för att landsbygden ska överleva, säger Frank.

×