Minivattenmelonen var en rädisa och smakade inte alls som gruppen trodde. Meja Albrektsson, Leo Thorup, Martina Jönsson, Frida Andersson, Nellie Holiday och Ulf Hofve testade. Foto: Carina Nilsson
Matkonsulent Martina Jönsson häller upp juice i olika färger, som bland andra Frida Andersson, Nellie Holiday och Meja Albrektsson ska få provsmaka.
Leo Thorup luktar på en lilafärgad morot.
Frida Andersson ska känna och gissa vilken sorts mat Martina Jönsson har gömt i strumpan. – Bäst att inte smaka, det är lite äckligt när det har legat i strumpan, säger hon.

Experiment ska väcka matlusten

Laholm Hur smakar egentligen en grön juice? Som päron, gräs eller banan kanske? gissar fjärdeklassarna från Parkskolans Björken-klass.
De fyra eleverna deltar i matlabbet som Hushållningssällskapet driver för att väcka barns matglädje.

Inne i hemkunskapssalen på Lagahöjdsskolan experimenteras det för fullt när fjärdeklassarna i särskolan får pröva på att matlabba.
Under ledning av matkonsulent Martina Jönsson får de uppleva mat med alla sinnen.
De luktar på kryddor, och de testar yoghurt i olika färger för att se vilken som är godast och vilken slags frukt de smakar.
– Vi äter ju med ögat också, men ibland kan vi bli lurade. Jag hade färgat yoghurten med karamellfärg, så den rosa yoghurten smakade varken hallon eller jordgubb utan var naturell, utan smaksättning, berättar Martina Jönsson för barnen som inte tyckte att just den yoghurten var särskilt god.
Martina Jönsson jobbar på Hushållningssällskapet i Halland, och idén till matlabbet var hennes egen.

– Jag har ett jättestort intresse för mat, och har själv barn. Jag vet att många barn kan vara kinkiga med maten, och att det inte alltid är så enkelt att få dem att äta bra. Så jag började jobba utifrån en idé om att våga prova nya livsmedel och att jobba med alla sinnen när det gäller maten, säger hon och fortsätter:
– Vi vill helt enkelt uppmuntra till matglädje.
Hon har fått pengar för projektet från Allmänna arvsfonden, men också ifrån Laholms sparbank. Carola Svensk från Laholms sparbank lämnade över en check på 30 000 kronor, som banken skänker till matlabbet.
– Vi tycker att det är ett jättebra projekt som vi gärna vill stötta, så att fler skolor i Laholms kommun kan vara med, säger hon.
Läraren Ulf Hofve berättar att klassen gillar hemkunskap även till vardags.
– Vi jobbar bland annat med en ny app, som hjälper våra elever att bli mycket mer självständiga. Allt delas upp i steg, och för att komma vidare måste man bli klar med stegen i tur och ordning. Appen kan också påminna om när det är dags att tvätta händerna till exempel, säger han.

Alla barnen som deltog i matlabbet var nöjda med lektionen. Godast var nog morötterna, där de provade både runda, lila och gula.
– Morötterna var bäst, tyckte både Frida Andersson och Nellie Holiday.

×