Foto: TT

Författaren och akademiledamoten Torgny Lindgren har avlidit

Stockholm. Författaren Torgny Lindgren avled på torsdagen 78 år gammal. Hans bortgång efter en längre tids sjukdom meddelades av Svenska Akademien där han var ledamot sedan 1991.
Torgny Lindgren föddes i Västerbotten, som ofta återkom i hans böcker, och arbetade som lärare fram till mitten av 1970-talet då han blev författare på heltid.
Han debuterade med en diktsamling 1965 men det stora genombrottet, även internationellt, kom 1982 med romanen Ormens väg på hälleberget som även blev film genom Bo Widerberg.
Totalt skrev han ett 40-tal böcker och några välkända romaner är Ljuset, Hummelhonung, Pölsan och Norrlands akvavit. 2010 kom den självbiografiska Minnen och 2014 hans sista roman Klingsor men så sent som förra året pjäsen Ringleken.
Hans produktion omfattar även flera dikt- och novellsamlingar samt pjäser. Torgny Lindgren har genom åren fått en lång rad priser och utmärkelser, alltifrån Augustpriset och Sveriges Radios Romanpris till Piratenpriset.
År 2003 avslöjades att det bakom deckarpseudonymen Hans Lamborn, som 1990 utgav kriminalromanen Den röda slöjan – förärad med Svenska Deckarakademins debutantpris, dolde sig två författare: Torgny Lindgren och Eric Åkerlund. Romanen gavs senare ut i en omarbetad och utökad version med titeln Döden ett bekymmer, och då under författarnas riktiga namn.
Han var även hedersdoktor vid såväl Linköpings som Umeå universitet. Torgny Lindgren, som en tid i yngre år även var kommunalpolitiskt aktiv för socialdemokraterna, konverterade omkring 1980 till romersk-katolska kyrkan.

×