Nermina Ramadani, Mikael Sturesson, Per Olsson och Nina El-Hassan från arbetsförmedlingen hoppas på stor uppslutning på jobbmässan, som äger rum på Campus Laholm på fredag. Foto: Carina Nilsson

Stora chanser att hitta jobb på fredag

Laholm På fredag ordnar arbetsförmedlingen en jobbmässa i Laholm. Ett tjugotal företagare finns på plats i Campus Laholms lokaler, och samtliga är på jakt efter personal.
– Jobbmässan är ett effektivt sätt att träffas på, både för företagen och för dem som söker jobb, säger arbetsförmedlare Per Olsson.

Det är fem år sedan arbetsförmedlingen i Laholm ordnade en jobbmässa senast. Den gången riktade sig mässan till ungdomar, eftersom Laholm då hade en hög ungdomsarbetslöshet.

Sedan dess har läget på arbetsmarknaden ljusnat betydligt, berättar Mikael Sturesson som är chef för arbetsförmedlingen i Laholm.
– Ungdomsarbetslösheten är 2,3 procentenheter lägre än förra året. Den är nästan nere på historiskt låga nivåer. Vi har också väldigt många nyanmälda lediga jobb nu, säger han.

Ett tjugotal företag från flera olika branscher finns med på jobbmässan.
– Det är allt från industriföretag till handel, restaurang och trädgårdsnäringen. Laholms och Båstads kommuner letar folk till vården och omsorgen, så det är en bra mix av olika branscher, säger arbetsfömedlare Nermina Ramadani och fortsätter:
– Många behöver rekrytera semestervikarier, men det finns också de som behöver personal på visstid eller för tillsvidareanställningar.
– Vi har en bra arbetsmarknad i Laholm under sommaren, då det är många företag som behöver extra personal både här och i grannkommunerna, säger Per Olsson.
Nina El- Hassan är sektionschef för etableringsuppdraget och jobbar med dem som är nyanlända. Hon ser mässan som extra viktig för sin grupp arbetssökande.
– Här får de en plattform där de kan ta direktkontakt med arbetsgivare, ställa frågor och visa upp vilka de är på en och samma gång, säger Nina El-Hassan.
– Många saknar ett nätverk här i Sverige, och ett sommarjobb kan vara första steget till att skaffa referenser, erfarenhet och kontakter, fortsätter hon.

Hon tycker också att arbetsgivarna har börjat få upp ögonen för att de nyanlända faktiskt är en resurs, och nämner Vallåsen som ett exempel.
– De vill utveckla sin sommarsäsong med cykling, men de får inte in lika många spontana jobbansökningar som förr. I det läget är det många som öppnar för våra nyanlända, säger Nina El-Hassan.
Hur många som kommer att besöka mässan har de svårt att sia om.
– Vi hoppas på mycket folk, och att både arbetsgivare och jobbsökande finner varandra. Det brukar bli ett bra resultat på jobbmässorna, säger Mikael Sturesson.
– Det har varit jobbmässor i både Halmstad och Hylte nyligen, och där har de haft gott om besökare,, säger Nermina Ramadani.

Under jobbmässan finns det också möjlighet att träffa studie- och yrkesvägledare, få information om att starta eget, eller jobba utomlands.
– Även vi på arbetsförmedlingen finns på plats. Vi ska ha en hörna där vi kan ge stöd och råd, eller hjälpa till med ett cv, säger Nermina Ramadani.

×