Jack Johansson får ta emot Knutsgillets kulturstipendium i dag under gillets högtidssammankomst på Strandhotellet i Mellbystrand. Foto: Rickard Gustafsson

Musikalartist hyllas av gillet

Laholm Musikalartisten och producenten Jack Johansson tilldelas 2017 års kulturstipendium från St Knuts gille.
Han får priset för sitt engagemang och brinnande intresse att beröra människor genom musikaler.
– Det är jättekul, en ära att bli hyllad i Laholm. Även om jag flyttat härifrån så är det här ändå min hemstad, säger en hedrad Jack Johansson.

St Knutsgillets ålderman, Per Karlsson, berättar att det på senare år varit riktigt knivigt att utse pristagare. Utbudet av kandidater är stort och konkurrensen är hård.
– Ja, i flera år har utbudet varit så stort att det varit svårt att välja. Laholm är inte så stort men det finns många enastående ungdomar inom kulturen och i år föll valet på Jack Johansson.

– Det är förbluffande att ha en sådan meritlista vid hans ålder och samtidigt hunnit att studera, säger Per Karlsson som ser den 23-årige musikalartisten och producenten som en väldigt värdig pristagare.
Huvudpersonen själv blev glatt överraskad av beskedet som förutom äran också ger en slant på 5 000 kronor. Pengar som kommer väl till hands för en just nu arbetssökande musikalartist.
– Du anar inte! Det hjälper mig jättemycket, säger Jack.
Han berättar att musikalbranschen består av ett ständigt jobbsökande. Det ligger helt enkelt i yrkets natur där jobben är tidsbegränsade.

Senaste månaderna har Jack levt halvt om halvt i kappsäck och kuskat runt på auditions i hela Skandinavien, främst i Stockholm, Köpenhamn och Oslo.
– Jag har fallit på målsnöret ett par gånger, men man får inte ta det personligt. Det är ändå ett kvitto på att man kommit långt, säger han och berättar att han jobbar extra som servitör på Stadsteatern i nya hemstaden Göteborg och när tiden ger tillfälle även på Strandpensionatet i Skummeslövsstrand.
En bidragande faktor till att Jack Johansson fick Knutsgillets kulturstipendium är den jättesatsning han gjorde i höstas då han satte upp musikalen ”Rent” på Kulturhuset i Halmstad.
Ett högriskprojekt, erkänner Jack själv, där han både producerade, regisserade och agerade på scen.

– Det existerade egentligen ingen budget. Det byggde på att jag sålde biljetter men ekonomiskt gick det inte riktigt ihop. Jag hade behövt sälja några biljetter till men det viktigaste är att det blev lyckat och uppmärksammat.
– Men det var enormt lärorikt och det kom faktiskt folk och ville köpa biljetter till musikalen två veckor efter vi spelat klart, säger Jack och påpekar att nästa gång det sätts upp musikal ska marknadsföringen bli bättre.

×