Att hela tiden ha folk runtomkring sig, både kunder och medarbetare, gör arbetet mer variationsrikt för Jonatan Strömberg, som driver företaget J Strömbergs mekaniska som det numera heter. Foto: Oskar Svensson
Det blir en del svetsningsarbeten genom jobbet.
Kartongknivar är en produkt Jonatan Strömberg utvecklat.
Hela 95 kunder och vänner firade utnämningen av Jonatan Strömberg som årets unga företagare i lokalen på Strömbergs mekaniska i Veinge. Festligheter som varade långt in på småtimmarna. Foto: Privat
Jonatan Strömberg i sin tidigare fullmatade verkstad. Efter inbrottet, där tjuvarna stal maskiner för en halv miljon, så ekar lokalen numera ganska tom. Foto: Oskar Svensson/Arkiv

Prisad ung företagare drivs av att hitta lösningar

Idog. Redan under unga år har Jonatan Strömberg i Veinge haft ett entreprenörstänk. Sitt första företag startade han som 19-åring. Kärnan är att han tycker om att jobba och utveckla idéer till produkter i företagen, som är tre till antalet – för det blev han årets nyblivna unga företagare i Laholm.

Företaget Strömbergs mekaniska har vuxit och det finns kunder utspridda över hela Sverige och även i Norge.
I dag står Jonatan Strömberg bakom företaget, som hans morfar Sven grundade för drygt fyrtio år sedan. Ett företag med inriktning på att tillverka kartongknivar, detaljer till maskiner från bandtransportörer till sop- och tvättsortering samt till pantmaskiner, som firman även servar. Dessutom reparerar man byggnadssmiden och lantbruksmaskiner.

– Vissa perioder kan det vara väldigt tufft att vara egenföretagare, för man måste komma ikapp sig lite, men det är roligt och utmanande samtidigt, det är ju det som är huvudsaken, menar Jonatan.

Att han var en företagsam person stod klart tidigt.
Efter gymnasiet var det just hans morfar som började prata med honom om att starta ett företag. Detta dels för att komma igång och in i arbetet som företagare.

Han föll för idén och parallellt med sitt dåvarande arbete som traktormekaniker startade han ett lantbruk. Ett företag Jonatan har än i dag, där han odlar potatis och en hel del annat, men i en mindre skala numera.
– Det är svårt att tjäna pengar som lantbrukare i dag. För mig är det en ren hobbyverksamhet. Jag gör det mest för att det är kul och är avkopplande, säger Jonatan.
Under resan har han fått med sig mycket bra kunskap på vägen. Han har bland annat varit säsongsarbetare i Australien.
– Det är lärorikt att se sig omkring och se hur man gör på andra platser i världen. Man snappar alltid upp idéer som man kan ta med sig hem, säger han.

För två år sedan fick han förfrågan om att ta över företaget hans morfar haft i drygt fyrtio år – Strömbergs mekaniska. En arbetsplats där Jonatan inledde sin yrkesbana som sommarjobbare i unga år, då hans moster och morbror hade övertagit verksamheten.
– Jag tycker och har alltid tyckt att det har varit roligt att jobba, Samtidigt har jag en väldigt tålig sambo som låter mig jobba mycket, säger Jonatan och berättar vidare:

– Jag gillar att utveckla grejer och få komma på lösningar. Det är det jag brinner för, så att en dag ta över verksamheten har funnits i mina tankar en längre tid,
– Jag är kanske lite rastlös av mig, så jag tar mig an nya projekt hela tiden.
Utöver familjeföretaget har han tillsammans med en kollega startat upp företaget Slitrex, som säljer härdat stål och redskap till lantbrukssidan på entreprenad.
– Jag och en kollega tyckte det behövdes, eftersom det inte fanns något i närheten som täckte södra Halland och det verkade behövas här nere också, säger Jonatan.

Veinge är där han har sitt säte med en rikstäckande kundkrets. En plats som han trivs med att jobba på.
– Jag tycker företagsklimatet är bra i Laholms kommun. Det finns många företagare som verkligen är på bettet och är väldigt duktiga och bra på att samarbeta här runt omkring, säger han.

Nyligen blev Jonatan Strömberg utsedd till årets unga företagare av Företagarna i Laholm för det gångna året.
– Det var mycket hedrande och väldigt roligt att juryn tyckte att min verksamhet är intressant och tror på den, säger han stolt och fortsätter:
– Det är ändå ett kvitto på att det man gör uppskattas och märks.
Han är mån om att lyfta fram sina kollegor i sin framgång.

– Ibland skulle jag gärna klona mig för att hinna med, men jag har duktigt folk omkring mig. Det är viktigt att ha för att allt ska fungera. Utan dem skulle det här aldrig gått, berättar han.
Årets utmärkelse var därför något han njöt av tillsammans med kollegor och kunder under hela veckan efter han fått priset.

– Det gäller att passa på att njuta. Man vet ju aldrig om man får något sådant fler gånger.
Men detta är inte slutmålet på långa vägar.
– Mitt mål är att utveckla företaget ännu mer, hitta nya kundkretsar, bredda sig lite och hitta nya produkter att utveckla för att få en bra lönsamhet på det, avslutar han.

Namn: Jonatan Strömberg

Ålder: 28 år

Bor: I Veinge

Familj: Sambo och en dotter.

Gör: Driver J Strömbergs mekaniska och även företaget Slitrex tillsammans med en kollega och har även ett lantbruk.

Intressen: Jakt, renovera huset, lantbruket och att resa.

Hur är jag som person: Framåt, optimistisk, glad och positiv.

Stark sida: Stresstålig.

Aktuell: Blev utsedd till årets unga företagare av Företagarna i Laholm.

×