Äldreboende Fridhemsgården döps till Björklunden och blir hem för asylsökande ungdomar från världens oroshärdar. Martin Svärdhagen Wall, Lory Leppänen och Elvis Begic är anställda som ungdomsvägledare på boendet. Foto: Hans Bengtsson
På måndag väntas den första pojken komma till Björklunden. Foto: Hans Bengtsson

Inflyttningsklart i tredje boendet för ensamkommande

Lilla Tjärby Kommunen slår nu upp portarna till sitt tredje boende för ensamkommande flyktingbarn. Fridhemshus byter namn till Björklunden och blir tillfälligt hem för sju ungdomar.

Björklunden definieras liksom de övriga boende för ensamkommande som HVB-hem (hem för vård och boende). I går kväll visades lokalerna på Björkelundsvägen i Lilla Tjärby upp för intresserade grannar och andra berörda. Ett 80-tal var inbjudna.

– Längre fram blir det invigning med politiker, säger Martin Svärdhagen Wall, en av hemmets ungdomsvägledare.
6,6 heltidstjänster har inrättats för det nya boendet. De flesta anställda är helt nya på jobbet men två har varit på kommunens andra HVB-hem. Personalen har köpt in möbler och utrustning som de installerat i husets andra våning, där sju ungdomar får varsitt rum. Det finns också gemensamma lokaler med tv, matsal och kök.

– De senaste fyra veckorna har vi ställt i ordning allt här. Innan fanns här inte en pinal, säger Svärdhagen Wall, och visar det nymöblerade tv-rummet, och går sedan in i ett skafferi där han och kollegan Elvis Begic är i färd med att skruva upp hyllor.
– Snart kommer de första matleveranserna.
På måndag väntas den första pojken flytta in i sitt rum.
År 2012 tecknade kommunen avtal med Migrationsverket om att tillhandahålla 14 platser för asylsökande ungdomar från 15 år. Sedan tidigare finns två HVB-hem för ensamkommande, Lilla Nybo i Lilla Tjärby som öppnade år 2012, och Lagahöjden i Laholms centrum som öppnade år 2014. I takt med att alltfler människor är på flykt i världen har platsbehoven ökat. När Björklunden öppnar har kommunen 21 HVB-platser och sju utslussningsplatser.
Fridhemshus var tidigare äldreboende, ingående i Fridhemsgårdens fögderi. Den seniora verksamheten lades ner på grund av att det finns många lediga platser på kommunens äldreboenden. Byggnaden innehåller sexton lägenheter i två plan. Inledningsvis kommer endast övervåningen att användas för de ensamkommande.

– Troligen tar vi också över nedervåningen, antingen som HVB-hem eller utslussningslägenheter, men jag vet inte om de sista politiska besluten är fattade ännu, säger Mikael Brixius, chef och föreståndare för Björklunden.

×